Skocz do zawartości

Zdjęcie
- - - - -
1.7 59kW 16V Z17DTL

Nie odpala na ciepłym silniku. Astra G 1.7 CDTI



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   lukas0011

lukas0011
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 20 październik 2010 - 19:01

Witam. Mam problem z moją Asią. Mianowicie gdy jest zimny odpala w 1-2 s ale gdy zagrzeje się do 80.C to zaczynają się schody. Kręci okropnie długo i czasem odpali a czasem akumulatora braknie zanim załapie. Jak ostygnie to pali dobrze. Co może być przyczyną? Czy może być to wina pompy wtryskowej? Słyszałem że można w kompie ustawić większą dawkę na rozruch na ciepłym. Czy to pomogło by choć trochę? Proszę o poradę,jakieś sugestie,nie chcę w ciemno ufać mechanikom,wolał bym się poradzić kogoś zanim wymienię cokolwiek. Proszę o pomoc:(
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#2 OFFLINE   filio80

filio80
  • Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 20 październik 2010 - 22:29

sprawdz to ...
pzdr

http://forum.opel24....ieplym-silniku/


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#3 OFFLINE   lukas0011

lukas0011
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 22 październik 2010 - 21:42

Czytałem ten post wczesniej. Mam takie pytanie. Czy pompa wtryskowa nagrzewa się sama podczas pracy czy od ciepła emitowanego przez silnik? Bo zauważyłem że jak odpalę go zimnego i po przejechaniu dystansu 20 km zgaszę samochód to jak dotknę pompy to jest taka letnia i wtedy samochód odpala(chć trzeba chwile bełtac tak z 3-4s.) Po przejechaniu dłuższego dystansu samochód już nie odpali. Próbowałem sztuczki z wodą mająca na celu schłodzić pompe. Po schłodzeniu pompa była też taka ni ciepoła ni zimna ale samochód nie odpalił tak czy siak. Dopiero po godzinie od polani pompy wodą zapalił. Sam nie wiem gdzie szukać. We wtorek jadę na serwis może tam się czegoś dowiem.
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#4 OFFLINE   cactus

cactus
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • Model:Nie Opel
  • Posiadasz LPG:NIE

Napisano 23 grudzień 2012 - 10:26

Czytałem ten post wczesniej. Mam takie pytanie. Czy pompa wtryskowa nagrzewa się sama podczas pracy czy od ciepła emitowanego przez silnik? Bo zauważyłem że jak odpalę go zimnego i po przejechaniu dystansu 20 km zgaszę samochód to jak dotknę pompy to jest taka letnia i wtedy samochód odpala(chć trzeba chwile bełtac tak z 3-4s.) Po przejechaniu dłuższego dystansu samochód już nie odpali. Próbowałem sztuczki z wodą mająca na celu schłodzić pompe. Po schłodzeniu pompa była też taka ni ciepoła ni zimna ale samochód nie odpalił tak czy siak. Dopiero po godzinie od polani pompy wodą zapalił. Sam nie wiem gdzie szukać. We wtorek jadę na serwis może tam się czegoś dowiem.



I co się okazało u ciebie bo mam identycznie?
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#5 OFFLINE   wesol

wesol
  • Zasłużony
  • 5434 postów
  • Model:Nie Opel
  • Silnik:ASZ+ i AUY++++
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 23 grudzień 2012 - 15:13

pewnie juz nie pamieta bo to ponad dwa lata temu było.
  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#6 OFFLINE   krzys1962

krzys1962
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Model:Opel Astra III
  • Silnik:1.7
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 09 czerwiec 2014 - 11:59

Czujnik wału korbowego za rozrusznikiem na gorąco traci obwód u mnie tak było :jupi:


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

Użytkownik jest zalogowany Pan Kontekstowy

  • Użytkownik
  • 1060 postów
  • Model:Opel
  • Posiadasz LPG:TAK

#7 OFFLINE   polo1021

polo1021
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • Model:Opel Astra II
  • Inna marka:Opel
  • Silnik:1.7cdti
  • Nadwozie:W0L0TGF4845094095
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 22 listopad 2017 - 16:16

mobile ja w swoim opelku mam podobny problem, a mianowicie na zimnym odpala ale po dodaniu gazu, a na ciepłym trzeba długo kręcić. Sprawdziłem wtryski ( 2 wymieniłem), czujnik na listwie oraz zawór na pompie, przez chwile była poprawa ( 10 odpaleń). Koledzy jaka jeszcze może być przyczyna???


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#8 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 9316 postów
  • LokalizacjaOświęcim i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 22 listopad 2017 - 18:36

A co do tej pory zrobiłeś aby to zlikwidować?


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#9 OFFLINE   polo1021

polo1021
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • Model:Opel Astra II
  • Inna marka:Opel
  • Silnik:1.7cdti
  • Nadwozie:W0L0TGF4845094095
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 22 listopad 2017 - 19:40

tak jak pisałem, sprawdziłem wtryski, podmieniłem czujnik na listwie, a także wymieniłem na nowy zawór na pompie. Przez chwile była poprawa


  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież

#10 OFFLINE   adam1954

adam1954
  • Moderator
  • 9316 postów
  • LokalizacjaOświęcim i okolice
  • Model:Opel Meriva A
  • Silnik:Z16XE
  • Posiadasz LPG:TAK

Napisano 22 listopad 2017 - 20:02

A paliwo sprawdzone czy się nie cofa?



  • 0

Uruchom; JavaScript!
Odśwież




Podobne tematy: Collapse


Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: 1.7 59kW 16V Z17DTL