Skocz do zawartości

BLOKI POMIAROWE OP-COM Ustawienie zapłonu/Falowanie obrotów/Szarpanie/Kichanie i spalanie stukowe

Rekomendowane odpowiedzi

Przesunąć małym srubsztykiem pazurki co jeżdżą po ścieżkach i powinno śmigać

• Odpowiedzi 212
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przesuniecie tu nic nie pomoże,pod tym grafitem jest miedź wiec jest opcja ze by to pomogło.Czy w Z16SE trzeba ustawiać prędkość biegu jałowego po demontażu przepustnicy?Czy tylko i wyłącznie lakier grafitowy mozebyć?

Edytowane przez Bobicar

Po co tyle kombinować.

W tym przypadku używkę kupisz za 50 zł >

Tylko używkę, to on już ma :)

Ale ścieżki nie zrobisz domowym sposobem takiej jak fabryczna.

Jest juz druga przepustnica,ale dalej szarpnie przy zmianie biegów.Wydaje mi się ,że egr podczas testów powinien sie otwierac na 100 proc a otwiera się na 50.Kiedys podczas pracy silnika jak go odpiolem to nic sie nie działo a teraz po tym to gasnie.Niestety w op-comie nie da sie zrobic ani adaptacji ani resetu wartości wyuczonych.Po wprowadzeniu pinu mozna zrobic reset ecu czy to cos da ?bede musial programowac wtedy klucze?Zmienilo sie polozenie przepustnicy na jalowych z 7 na 1 proc.

Edytowane przez Bobicar

Resetu ECU nie rób.

Zmieniło się z 7 na 1 bo może przepustnica jest czystsza.

Poczytaj forum a dowiesz sie kiedy i jak powinien się otwierać EGR.

W benzynie przy małych i srednich obciążeniach.

Na wolnych i dużych ma być zamknięty

A teraz z innej beczki.

Nie bierzesz pod uwagę że szarpanie może pochodzić od sprzęgła?

Nie bo sprzęgło bierze od razu a u ojca w aucie jest ten sam problem analizuje tez problem,ze po wyczyszczeniu egr bylo lepiej ale tylko przez dzien.Kolejny problem to falujace obroty na jałowym w tym moze byc pomocna adaptacja przepustnicy i reset wartości wyuczonych ttlko dlaczego nie moge zresetowac tego op comem ?Dlaczego mialbym brac pod uwage sprzeglo jak kat zaplonu sie wali i sa strzaly w wydech a wszystko juz sprawdzilem i kazda wymiana,czyszczenie cos tam dala pozostal tylko egr i kombinowanie z softem.Op com chyba mi tu juz nic nie pomoże musze sprawdzic dobrze egr i jechac na techa 2. 

Edytowane przez Bobicar

35 minut temu, Bobicar napisał:

Dlaczego mialbym brac pod uwage sprzeglo jak kat zaplonu sie wali i sa strzaly w wydech

Jakoś tego nie doczytałem.

36 minut temu, Bobicar napisał:

dlaczego nie moge zresetowac tego op comem ?

Pewnie sterownik nie przewiduje takiej opcji.

U mnie też nie ma .

U kolegi w Mery Z16SE też.

Jedyny reset jaki robię to odłączenie aku na min. 30 minut.

38 minut temu, Bobicar napisał:

pozostal tylko egr i kombinowanie z softem.

Ja bym jeszcze odpiął sterownik silnika od silnika i przeniósł go w inne miejsce dokładając mu dodatkowa masę.

Ale z tym EGR to warto go wyprogramować.

2 godziny temu, Bobicar napisał:

jak kat zaplonu sie wali i sa strzaly w wydech a wszystko juz sprawdzilem i kazda wymiana,czyszczenie

A sprawdzałeś czujnik wałka rozrządu i jego kable - u mnie tak się działo jak jeden z przewodów był całkowicie przerwany a drugi z trzech czasem łączył czasem miał przerwę (utlenione w izolacji).

Odpalał ładnie, ale ciężko wchodził na obroty, strzelał i nierówno pracował.