Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam Agile 1.2 2000r. Miałem w niej licznik bez obrotomierza i postanowiłem kupić z obrotomierze. Więc zakupiłem licznik z tego samego rocznika i silnika tylko z obrotomierzem. Po podłączeniu wszystko działa idealnie. Wszystkie kontrolki, wskaźnik temp, paliwa, obrotomierz no ale. Prędkościomierz okropnie zaniża. Jadąć jakieś 60-70km/h prędkościomierz pokazuje 20km/h. Czy miał ktoś taki problem. Co muszę jeszcze wymienić żeby ten prędkościomierz dobrze pokazywał. Od razu mówię że czujnik prędkości mam i na kole i na skrzyni :)

• 2 miesiące temu...

Cześć.

Mam podobny problem w Agili 1.0 rocznik 2002 . Z tym że po wymianie zegarów na wersję z obrotomierzem z kolei zawyża prędkość. Według GPS jechałem nawet nie 30 km/h a zegar pokazywał 50 do 60 km/h. Kupiłem ze szrotu zestaw z 2003 roku ale sprzedawca zgodził się na wymianę i podesłał z tego rocznika co potrzeba. Ale to również nie pomogło - nadal zawyża prędkość. Doszukałem się że w niektórych modelach prędkość brana jest z czujnika impulsowego przy przednim kole (ten od ABS - nawet jak tego systemu nie ma to czujnik i tak jest do prędkościomierza). W innych modelach prędkościomierz jest realizowany z czujnika ze skrzyni biegów - jak w większości samochodów.

Próbowałem się dowiadywać ale prędzej się dowiem wszystkiego o elektronice z BMW niż cokolwiek o Agili - w sumie dość niszowy samochód.

Teoretycznie powinien wystarczyć PN (part number) zegarów do odpowiedniej wersji - ale internet milczy i warsztaty też ...

Doszukałem się że w niektórych modelach prędkość brana jest z czujnika impulsowego przy przednim kole (ten od ABS - nawet jak tego systemu nie ma to czujnik i tak jest do prędkościomierza)

Nie jestem pewien czy tak jest.

Wydaje mi się że sygnał idzie najpierw do sterownika ABS a z niego (nie wiem czy przetworzony czy nie) idzie na wskaźnik.

Więc jeżeli ty nie masz ABS to sygnał będzie przekłamany.